Maidanezii din viaţa noastră

maidanezi

Remarc în ultimele zile o mediatizare maximă a unei probleme constante din viaţa cotidiană legata de câinii maidanezi aşa că m-am gandit să îmi spun punctul de vedere legat de tragedia copilului ucis recent în Bucureşti. O să încerc să nu vă atrag în capcana manipulării sentimentale, dar voi evoca câteva păreri personale legate de tot circul mediatic existent, fără să încerc să vă influenţez pro sau contra. În spatele raţionamentului meu va exista în permanenţă binele şi raul ca borne neclintite de reper moral şi legea ca reper juridic.

1. Doresc să precizez de la bun început că maidanezii sunt animale fără stapân şi oricum privim situaţia creată, moral sau legal, aceştia nu au nici o responsabilitate morală sau juridică. În societatea umană în care trăim e clar că oamenii sunt singurii care pot fi traşi la răspundere pentru situaţia creată. Aşadar nu putem să dăm vina pe câini pentru că asta e firea lor pe care o cunoaştem foarte bine: se hrănesc, se gudură, latră, dau din coadă, muşcă şi atacă frecvent când sunt mulţi şi organizaţi în haite. Legat de firea noastră, constat că îi iubim când sunt mici şi pufoşi, ne folosim de ei atunci cand avem un interes, îi abandonăm adeseori ca pe nişte obiecte şi îi omoram în masă atunci cand îi urâm.

2. Legat de moartea tragică, absolut regretabilă a lui Ionuţ consider că vina principală o au parinţii/bunica care i-au pierdut din parc. Dacă rememorăm prima declaraţie a tatălui dată posturilor de televiziune acesta afirmă că este mulţumit (?!?!) că i-a rămas un copil în viaţă, în loc să se dea cu capul de pereţi în cămaşă de forţa, cum ar face orice părinte deplângând moartea copilului mai mic. Sesizez o muscă pe căciulă: cred că se aşteptau să fie cercetaţi şi acuzaţi de Autoritatea Tutelara de neglijenţă. Nu ai voie ca părinte al unui copil de patru ani să-l laşi nesupravegheat în parc şi să-l pierzi. E simplu: dacă o faci răspunzi şi poţi fi acuzat cel putin de neglijenţă. Situaţia ar fi fost mult mai clară dacă Ionuţ se îneca într-un lac, cădea într-un canal descoperit, mânca ciuperci otrăvite din joacă sau era ucis de câinii care aparţineau proprietăţii private respective (unde nu avea ce să caute) şi nu de maidanezi. Cazurile în care era violat de un pedofil, răpit sau ucis de un dezaxat atrăgeau în solidar şi răspunderea atacatorului în faţa legii alături de neglijenţa părintească.

3. Conform wikipedia, într-o perioadă de opt ani, din 2006 şi până în prezent, deşi există foarte multe cazuri de muşcături, doar 9 sau soldat cu decese, adica un numar egal cu cele produse de albine pe an din cauza şocului anafilactic la persoanele alergice înţepate. Nu mai vorbim de regele carpatin, ursul brun, care are la activ mult mai multe victime mâncate literalmente de vii. Personal, nu cred în exterminarea unor specii de animale care nu ne convin, ca soluţie în folosul societătii umane.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Maidanez#Decese

4. Răspunderea morală pentru înmulţirea maidanezilor revine proprietarilor de câini (deci cu stăpân) care nu-şi sterilizează animalele şi care atunci când se trezesc cu pui nu îşi asumă răspunderea plasării lor, fiind mult mai simplu pentru ei să îi abandoneze pe străzi. Oricâţi maidanezi vor fi eutanasiati de acum încolo, sursa lor de provenienţă va reînnoi constant populaţia canina de pe străzi.

5. Exterminarea totală a maidanezilor într-ul oraş duce la dezechilibre naturale care se văd cu ochiul liber. Un exemplu este Cartierul Mănăştur, municipiul Cluj Napoca unde pisicile s-au înmultit excesiv în lipsa maidanezului. După ce o să exterminăm şi pisicile o să fim invadaţi de şoareci şi şobolani iar acesta este un fenomen cu consecinţe mult mai grave.

6. Răspunderea juridică în ce priveste câinele maidanez revine exclusiv primăriei pentru că ea gestionează spaţiul public, tot asa cum fiecare om răspunde de câinele din curtea lui. Faceţi plângere la poliţie atunci când sunteţi muşcaţi sau atacaţi de maidanezi. E singura soluţie să puneţi în miscare lucrurile acolo unde locuiţi iar dacă vedeţi că nu dispar animalele de pe stradă reveniţi cu plângerea din două în doua zile până se satură politistul de voi şi îl amendează pe primar, dacă acesta nu se conformează.

7. Răspunderea civică ne revine fiecăruia dintre noi. Dacă ai avut norocul să scapi nemuşcat de un câine agresiv sau vezi o haită, nu trece nepăsator lasând problema nerezolvată! Un apel gratuit la 112 nu te costă nimic. Altfel următoarea victimă ar putea fi chiar Ionuţul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>